2021 kozmikus tartalomjegyzéke

Január elején hirtelen mindannyiunknak eszébe jutnak A Dolgok (így szépen nagybetűvel) , olyasmik, amiket tavaly mindenképpen szerettünk volna megcsinálni, vagy amit már nagyon meg KELLENE csinálnunk, vagy éppen azok, amikről tavalyelőtt is elhatároztuk, hogy mostmár aztán tényleg 🙂

Ez a január azonban sok szempontból más, mint általában a januárok, ennek az egyik legmarkánsabb indoka ebben az évben márpedig az, hogy az egész 2021 energiáját sűrítve tartalmazza, amolyan best of válogatás 2021 “legjobb pillanataiból”. (Kínai év tekintetében ugyanis az év még korántsem ért véget, mivel mindig január az aktuális év záróhónapja.) Az már persze egészen más kérdés, hogy a legjobb itt mire is vonatkozik pontosan 😉 mindenesetre tekinthetünk rá úgy, mint egyfajta kozmikus tartalomjegyzékre, vagy a projekt menedzser szemléletűek számára egyfajta ellenőrző listára, hogy íme az Életem, ezek történtek és itt tartok az ügyeimet illetően. 

Fontos azonban emlékeztetni magunkat arra, hogy mindez a visszatekintés egyáltalán nem azt a célt szolgálja, hogy megítéljük és kritizáljuk önmagunkat mindazokért a dolgokért, amiket nem sikerült elérnünk, az évben elkövetett esetleges tévedéseinkért és hibáinkért, és főleg nem azt, hogy utólagosan újraértékelve “rossznak” minősítsük korábbi döntéseinket olyan információk alapján, amelyek a tényleges döntés pillanatában egyáltalán nem álltak rendelkezésre. 

Érdemes inkább azt a hozzáállást alkalmazni, hogy amikor a hónap energiája elénk citálja a függőben maradt ügyeinket, képesek legyünk mélységesen őszintén ránézni ezekre, és felhasználva a véghajrában lévő (kínai) év utolsó, erős hatóerejű hónapját elmozdítsuk őket egy számunkra kedvező irányba. Ismét fontos megjegyezni, hogy ez nem arról szól, hogy mindent olyat megoldjunk egy hónap alatt, amit az elmúlt 11 hónapban halogattunk, vagy amit nem sikerült ennyi idő alatt bevégeznünk. Sokkal inkább meghatározó, hogy elindítsuk a változást, nem pusztán elméletben, tervekben gondolkodjunk, hanem gyakorlatban is konkrét lépéseket tegyünk, hangsúlyt fektetve arra is, hogy ezek olyan cselekedetek legyenek, melyek egész biztosan hatással vannak a helyzetre és szükség esetén képesek a jelenlegi irányának megváltozására is. 

De miért is hangsúlyozom ezt a két dolgot ennyire? Két egyszerű oka van, az egyik az, hogy sokszor még gyakorlott tervezőként is csak a cselekvésre helyezzük a fókuszt, és gyakran jó szándékból, de kissé rendezetlenül teszünk mindenfélét, majd jól kimerülünk és azt mondjuk, hogy ez nem megy, mert “én már annyi mindent megtettem, és mégsem működik semmi”. Természetesen ez azért van, mert nem azzal foglalkoztunk, ami valóban hatással lehet az eredményre. Ezt most nem is részletezném tovább, három bejegyzésben is írtam erről, ha még nem láttátok, itt olvashatjátok őket 🙂

A másik, lényeges szempont, hogy mindig továbbvisszük a következő évre az előző év eredményeit és az határozza meg, hogy milyen lehetőségeink nyílnak meg vagy maradnak rejtve számunkra az új évben. Azonban idén még ennél is kritkusabb a helyzet, ugyanis periódus váltásban vagyunk, mi mindannyian, vagyis az egész világ. Így aztán minden, amit az átmenet időszakában teszünk felfokozott jelentőséggel bír, egy új korszakot alapozunk meg, világszinten és a mi, saját egyéni szintünkön is. Ha pedig kiterjesztjük tudatosságunkat és megváltoztatva a kérdést úgy tesszük fel, hogy mi az, amivel a következő 20 évet szeretnénk tölteni, milyen életet és milyen értékek mentén szeretnénk élni a következő 20 évben, akkor olyan távlatokat és rálátást kaphatunk, amik megváltoztatják a döntéseinket és válaszainkat.


[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#6aa0ba;padding:15px; border-radius:5px”]