Ahol még megtalálsz

Alapvetően sosem gondoltam volna, hogy valaha podcastet fogok indítani vagy akár részese lenni egynek. Őszintén szólva 2020-ig azt sem tudtam, hogy mi is ez a műfaj és miért jó., Az irónia persze az benne, hogy mióta van saját podcastünk jónéhány másikat is elkezdtem hallgatni 

Az Ősi Pecsétet egy igen kedves barátommal, Fügedi Gergellyel közösen csináljuk és témáját tekintve taoizmussal és szellemi úttal foglalkozik. Sokféle kérdéskört érintettünk benne az elmúlt hónapok folyamán, s amellett, hogy beszélgetünk a taoizmus teremtéstörténete mentén a fontosabb fogalmakról (Dao, Yin-Yang, Három Kincs, Öt Elem, Nyolc Kua, Hatvannégy Hexagram) olyan személyes megélések is szóba kerülnek, hogy hogyan járhat az ember egy ősi szellemi úton a mai modern korban Európa szívében. 

A teremtéstörténet pedig azért rendkívül fontos ebben a kontextusban, mivel ez egy élő, most is éppen történő folyamat, így igazából ennek megértésén keresztül újrateremthetjük a valóságot pillanatról pillanatra.

Amennyiben érdekel benneteket a téma, itt megtaláltok minket Gergővel a facebookon:

Az Ősi Pecsét podcast most ünnepelte második születésnapját és büszkén mondhatom, hogy igazán sok mindent érintettünk részletesen a podcast pályafutása folyamán a Három Kincstől, az Öt Elemen keresztül a taoista erényekig bezárólag 🙂 Nemrég indítottuk el 6. évadunkat, ami a kommunikációról szól, természetesen ezúttal sem egyszerűen csak kommunikáció a téma, hanem mindezt az Öt Elem szempontjából vizsgáljuk.

Harcművészetek

Több mint 20 éve foglalkozom harcművészetekkel, jó néhány éve pedig oktatom már a kung-funak egy kevéssé ismert, déli ágát, amelyet rendkívül komplex mozgásvilág jellemez, de a mozgás maga gyönyörűséges. Igazából kipróbáltam néhány harcművészetet életem folyamán és jópárat tanulmányoztam különféle okokból, mégis azt tudom mondani, hogy ez a stílus volt számomra azon kevesek egyike, amit – bár nézni is nagy élmény – mégis csinálni a legjobb.

Destiny Creators is 2020-s történet, így néhány hónapos projekt csupán, és igazából azért jött létre, mert a 2020-as év energiái elég sokféle kihívást és tapasztalást, önreflexiós lehetőséget és bizonyos esetekben szélsőségeket is hoztak mindenkinek. Így szerettünk volna segíteni az embereknek abban, hogy legyen egy fókuszuk, hogy a sok dolog között, ami történik, mi is az, ami adott időszakban kiemelt fontosságú, s ezért figyelni érdemes rá. Ehhez az iránymutatáshoz a Qi Men Dun Jia előrejelzési rendszerét használjuk fel Baraksó Gáborral, akivel bár ez az első nagy közös projektünk, mégis már több mint 20 éves szellemi barátság köt össze minket.

Elsőként ebben a projektben a hírlevél született meg, amit 2020 szeptember óta heti szinten küldünk a feliratkozóinknak, erre az alábbiakban tudtok feliratkozni: 

Ennél újabb hír, hogy 2022 márciusában elindítottuk facebook oldalunkat és ami ennél is fontosabb PODCAST csatornánkat is, ezeket az alábbi linkeken találjátok meg 🙂

A Szél Kapuja

Egy újabb olyan dolog, amiről kevéssé gondoltam, hogy velem is megeshet, mégpedig az, hogy egy kortárs táncművészeti darabban fogom találni magam egy ponton, mégis így történt, ez lett a Goda Gábor rendezésében az Artus társulat előadásában megszülető a Szél kapuja.

Azt nehéz lenne elmesélni, hogy miről is szól ez a darab valójában, mivel Gábor rendezései mindig meghagyják a teret a nézőnek, hogy értelmezze, megértse, megeméssze a látottakat. Ahogyan azonban a címe is elárulja, a szél tematikája köré épül, melyet rendhagyó módon, szépséges képi világgal mutat be, mint „a világot és az embert mozgató erőt”.

30 napos kihívások

Mivel hiszem, hogy a szokásainknak igen nagy jelentősége van abban, hogy kik is vagyunk a mindennapjainkban, így időről-időre célzott, 30 napos kihívásokat szoktam indítani. Ezeknek általában valamilyen specifikus célja van, de összességében mindig arra irányulnak, hogy képesek legyünk valami olyat behozni  az életünkbe, ami új, mégis fontos abban, ahol épp tartunk, vagy ami felé törekszünk. A legutóbbi ilyen kihívás 2020 márciusában indult a Yang Fém Patkány év jegyében, hogy segítsen a benne részt vevőknek ráhangolódni az új év meglehetősen intenzív energiáira. A feladatok nagyon széles skálán mozognak attól függően hogy kinek mire van szüksége adott időpillanatban, ami azonban közös bennük, hogy napi 5-10 percnél több időt nem vesznek igénybe és teljesen egyénre szabottak. 

Amint újabb kihívást indítok annak felhívását meg fogom jeleníteni itt a honlapon is, így nektek is lehetőségetek nyílhat ebben részt venni.