Kulcsgondolatok Yang Fa Sárkány év (2. rész) – Yang Fa és Yang Föld

2024 főbb minőség a Yang Fa és a Sárkány kapcsán elsősorban a Yang Föld. (Rejtve még Yin Fa és Yin Víz található a Sárkányban, de ezekről a mostani bejegyzésben nem esik szó.) 

Alapvetően azért érdemes megérteni egy év minőségeit, mert megmutatják azokat a jellemző hatásokat, amik kivétel nélkül mindenkire érvényesek lesznek. Zárójelben azonban megjegyezném, hogy lényeges, hogy ezek az elemek a saját képletdiamikánk szempontjából mit jelentenek, mivel ez határozza meg elsősorban, hogy milyen lesz a megélésünk az adott elemmel kapcsolatban. A mit jelentenek részt legkönnyebb a Napmesterünkhöz való viszonylatban értelmezni, mert az már elég jó közelítést ad ahhoz, hogy megértsük mire számíthatunk egy adott elem kapcsán.

Visszatérve az év fő minőségeire, kezdjük a Yang Fával, aminek szimbóluma nagyon kézzelfoghatóan egy fa maga 🙂 ebből is könnyen felismerhető, hogy ez nem a mozgékony elemek közé sorolható, hanem a stabilak közé, mert egy fa jó eséllyel nem fog egyik pillanatról a másikra elugrani addigi helyéről. 

A Fa Elemhez tartozik a tervezés és vízióalkotás, a hagyományos értelemben vett kreativitás, a növekedés, megújulás, a dolgok elindítása. Hozzáállást tekintve a lelkesedés az egyik legjellemzőbb tulajdonsága, erős a vizualitásban és szereti a gazdag részleteket. Az érzelmi-értelmi skálán inkább az utóbbi megközelítést kedveli, intellektuálisan, megértés alapúan kezeli a helyzeteket miközben nagy figyelemmel van a részletek felé.

A Sárkány fő minősége a Yang Föld, aminek a hegy a szimbóluma, így ez is a stabil elemek közé sorolható, megbízhatóságot, szavahihetőséget hordozva, hiszen az anyaföldünk esetében sem várjuk azt, hogy a következő lépésnél hirtelen nem lesz a lábunk alatt. A Földhöz tartozik a középpont, az önazonosság, az elégedettség és a biztonság. Valamint a táplálás, támogatás maga, ahogyan az anya táplálja gyermekeit, mindegyiket annak igényei szerint.

Hozzáállást tekintve a nyitott őszinteség és a praktikus megközelítés jellemzik.  Az érzelem-értelem skálán, a Fához hasonlóan, az intellektust részesíti előnyben megértésre törekedve, rendszert építve az információkból.

Az év első felében, mivel a tavasz energiája a Fa elemhez köthető, elsősorban a Fa minőség érvényesül kevesebb teret engedve a Föld megnyilvánulásának. A Föld ebből a szempontból egy kicsit sajátságos helyzetben van, bár saját évszaka nincs, leggyakrabban a nyárutót (indián nyár) szokták hozzá társítani. Jobban megérthető azonban, ha a másik szemlélet szerint értelmezzük, amiben az évszakok közötti váltáskor, az átmenetben jelenik meg erőteljesen a Föld energiája. Aki tanult valamennyi Négy Pillére Sorsfejtést vagy érdeklődött a téma után, észrevehette, hogy a kínai rendszerben megtalálható 12 állatból a Föld eleműek az évszakok utolsó hónapjait adják ki, így a tavasz utolsó hónapja a Sárkány (április), a nyár utolsó hónapja Kecske (július), az ősz utolsó hónapja Kutya (október) és a tél utolsó hónapja Ökör (január).

Ám ugyanez az év elején meghatározó Fa energia a nyár beköszöntével egyre gyengülni kezd és őszre egészen hatástalanná válik átadva a stafétát a Föld megnyilvánulásainak.

Összességében is elmondható, hogyha egy év energetikai mintázat értelmezzük, hogy mindig a megnyilvánult jegy, az Égi, a tiszta – ebben az évben ez a Yang Fa könnyebben észrevehető, jobban használható és hozzáférhető, ám hatása kevésbé tartós, mint a Földi Törzs, vagyis az állatban található minőségek, amit az idei évre a Sárkány képvisel. Az állatban lévő minőségek kibontakoztatásáért egy kicsit dolgozni kell, mondhatni erőfeszítést érdemes tenni, időt, energiát, erőforrást rendelni ahhoz, hogy hozzáférjünk a benne rejlő kincsekhez, amiket aztán hosszasan élvezhetünk ki.

Aki viszont valamennyire ismerős már az Öt Elem területén annak feltűnhetett, hogy márpedig ha itt Fa és Föld van egy időben, akkor azok bizony szabályzó viszont alkotnak, ami mindenképpen hatással lesz mindenki megélésére. Természetesen ez így is van, ezért ezzel a szabályzással, netán korlátozással(?) fogom folytatni az év minőségeinek kifejtését a következő blogbejegyzésben.

Kép Felix Mittermeier Unsplash