Kulcsgondolatok Yang Fa Sárkány év (4. rész) – Fa és Föld ellentét

Mielőtt mélyebben belemennénk a Yang Fa és Yang Föld találkozásába érdemes néhány szót ejteni az előbbi bejegyzésben említett megéléssel kapcsolatban. Mert szokás szerint attól függ ez, hogy mi a Fa és mi a Föld viszonya a Namesterünkhöz képest. Értelemszerűen teljesen másként tapasztalja mondjuk a Földet egy Fém Napmesterű ember, mint egy Víz, hiszen az Öt Elem rendszerében a Fémnek támogatást, míg a Víznek szabályzást ad. Ezen kívül természetesen számít az is, hogy a képletünkben eleve mennyi van ezekből, mert ha nincs Fa Elemünk, akkor mást élünk meg, mintha már alapvetően is sok van.  

Mindezek figyelembevételével térhetünk rá a Fa és Föld ellentétére, vagyis szabályzó viszonyára. Fontos, hogy az Öt Elem rendszerében oda-vissza szabályzás van. Ez esetben a Fa megköti a Földet, ám ez csak addig igaz, míg az arányok el nem tolódnak jelentősen. Amennyiben ugyanis jelentősen több a Föld, akkor az egy visszaszabályzást gyakorol a Fára. Olyan ez mintha egy gyenge facsemetére ráhordanánk egy hegynyi földet, ami már nem táptalajul szolgál így, hanem maga alá temeti. Könnyen belátható ezért, hogy a szabályzó hatás megértéséhez hozzátartozik az Elemek mértéke is, korlátozóvá akkor válik egy viszonyulás, amikor túl nagy az eltérés az Elemek nagyságában. A korlátozás általában lefojtja és jelentősen megnehezíti a szabályozott Elem kibontakozását.

Szerencsére az idei évben ez nem áll fenn, mert a Fa és Föld nagyjából azonos súlyt képviselnek, így a titánok harcaként jelenik meg, két egyenrangú fél összecsapása. Ez az összetalálkozás azonban az Elemek jellege miatt nem a hangos, látványos összeütközések közé tartozik, mint mondjuk egy Tűz és Víz ellentét esetében, hanem inkább csendben a felszín alatt zajlik, szinte láthatatlanul, de határozottan érezhetően. Mindez a hétköznapokban nem egyértelmű korlátokban, rejtett szabályokban, frusztrációban és tehetetlenség érzetben, korlátok megélésében nyilvánulhat meg, amik könnyedén sodorhatnak minket impulzív döntésekbe.

A Sárkány évében rendkívül fontos, hogy tudatosan hová helyezzük a fókuszunkat, mert ez nem az az év, amikor érdemes a kereteket rugdosni, nem az az év, amikor harcosként kardot ragadva kell kiállnuk az igazság mellett 🙂 (igen, vannak ilyen évek) Figyelmünket érdemes azokra a dolgokra összpontosítanunk, amiket meg tudunk tenni, ahelyett, hogy azokra fókuszálunk, amiken jelenleg nem áll hatalmunkban változtatni. Különösen fontos ez azért is, mert mindazzal, amire helyzetben viszont igenis van lehetőség ugyanúgy haladhatunk a célunk felé, tarthatunk a számunkra meghatározó irányba, még akkor is, amikor a haladást nem pontosan így képzeltük.

Érdemes emlékeznünk arra is, hogy a Sárkány nem segít bennünket abban, hogy egy helyzetbe belelépjünk, ám mikor bátoságunkat és elszántságunkat összeszedve ezt végül megtesszük, akkor maximális támogatására számíthatunk tőle, a dolgaink el- és beindulnak, csak győzzünk lépést tartani az eseményekkel. Valamint arról se feledkezzünk meg, hogy ebben az évben kívülről nagyon nehéz megítélni egy helyzet lehetőségeit, mert belülről, belépve a szituációba teljesen más képet is láthatunk, mint külső szemlélőként.

A Fa és Föld ellentétét a köztük lévő Elem, a Tűz oldja fel és harmonizálja, ezért a következő bejegyzésben erről fogok írni néhány gondolatot.

Kép Hubert Buratynski Unsplash