Bárcsak…

A halogatás olyan szokás, ami így vagy úgy mindannyiunk életében megjelenik. Arról sokat írtam már, hogy milyen fontos, hogy jók legyenek a prioritásaink és tegyük azokat a dolgokat, amik fontosak nekünk. Most a halogatás kevésbé gyakran emlegetett aspektusairól írnék néhány gondolatot.

Először is arról, hogy mekkora nyomást jelenthet az számunkra, hogy KEZDENÜNK KELL VALAMIT az életünkkel. Ha okkal vagyunk itt, márpedig erre vonatkozóan sok szempontból elég jogosak a feltételezések, akkor eltékozoljuk-e az életünket, hogy nem csináljuk azt, amiért ide jöttünk? Sőt, ennél tovább megyek, lehetséges-e elvesztegetni az egész életünket, mit jelent egyáltalán elvesztegetni az életünket?

Ugyanakkor a világból számtalan impulzus ér minket, rengeteg elvárás, hogy hogyan kellene élnünk, és gyakran ezek egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat követelnek meg tőlünk. Ha kifelé figyelünk úgy tűnhet, hogy ez egy olyan játék, amit nem nyerhetünk meg. Ezért inkább bele se kezdünk, ezért inkább eltemetjük magunkat és a vágyaink különböző dolgok alá, mondjuk úgy, hogy tele szervezzük az életünket mindenfélével, így nincs időnk megállni és gondolkodni, hogy nem ez az, amit akarunk. Vagy úgy hogy azt csináljuk, amit mások mondanak, amit mások jónak látnak nekünk, így nem kell azon elgondolkodnunk, hogy mi magunk mit látunk jónak.

Ilyenkor azonban elfelejtjük, hogy az időnk véges. Kicsit rendhagyó gondolat, de ettől még igaz, hogy mindannyian meg fogunk halni. És az a kérdés, hogy amikor a halálos ágyunkon visszatekintünk az életünkre, mert ez a visszanézés is elkerülhetetlen része a folyamatnak, akkor vajon elégedettek leszünk-e azzal, amit látuk? Vagy tele leszünk megbánással, bűntudattal és vágyakozással hogy bárcsak… Bárcsak megtanultunk volna tangózni, felhívtuk volna a gyerekkori barátunkat, elutaztunk volna a tengerhez, megtanultunk volna héberül…bárcsak olyasmiket csináltunk volna, amiket tényleg szerettünk volna…

Akkor már meglehetősen késő lesz ezen változtatni, ám most, most még – akármennyi idősek is vagyunk – számtalan lehetőség áll előttünk arra, hogy megbánások és bűntudat nélküli életet élhessünk. 

Itt az idő, válaszd az életed 🙂