Kulcsgondolatok – Yang Fa Sárkány év (1. rész)

Ciklusváltások

Megvan az előnye annak, hogyha egy év kezdetét megelőzően hallasz gondolatokat az elkövetkező évről, ahogy annak is, hogy ez már akkor történik meg, amikor már van tapasztalatod az adott évről. Ez utóbbinak nyilvánvaló előnye, hogy az év energiájával való találkozáskor felmerülnek mind a lehetőségek, mind a kihívások, így mikor intellektuálisan kapsz róla részletesebb információt már teljesen más szemmel tudsz ránézni, más füllel tudod hallgatni a meglévő tapasztalataid függvényében.

Az idei évben ez utóbbi hozzáállást választottam, nem véletlenül. Ugyanis az év energiái tapasztalati alapú megközelítést és nagyfokú aktivitás kívánnak meg mindannyiunktól 🙂 De ne szaladjunk annyira előre, kezdjük az elején.

A mostani időszak egyik fontos sarokköve a ciklusváltások megértése. A kínai rendszerek éppúgy, mint egyébként az más rendszerekben is megtalálható, különféle ciklusokra épülnek. Ezeket alapvetően az Öt Elem, a Yin-Yang, a 12 állat és a 8 Kua alapelvei vezérlik. Amiért mindez, ebben a pillanatban lényegessé válik az az, hogy olyan időket élünk amikor viszonylag sok ilyen ciklus váltott vagy vált éppen egyidőben. 

A legnagyobb ilyen periódus a 20 éves, amelynek világra gyakorolt hatását 2020 óta a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, de igazán most, 2024-ben érkezik meg teljes erejével az anyag síkjára. A 9-es periódusnak is hívott időszak világszintű változásokat hoz, mivel az elmúlt 20 évet a Föld energiája uralta, amit most levált a Tűz ereje. Mivel a két elem között hasonlóságaik ellenére elég drasztikus különbségek is vannak, így a Tűz ciklusra való ráhangolódás elég komoly hozzáállásbeli különbséget jelent. Például, míg a Föld stabil, kiszámítható, lassan mozgó minőségekkel bír, addig a Tűz folyamatosan változó és kiszámíthatatlan. 

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a minden változik törvényszerűsége halmozottabban lesz érvényes és a változások is egyre gyorsuló ütemben fogják követni egymást. Mindez az egyén szintjére lefordítva a változással való kapcsolatunkat kérdőjelezi meg, vagyis hogyan kezeljük a változást, van-e ebben valamilyen korlátozás (bizonyos léptékben még elviselhetőnek találjuk, míg ha túl sok minden változik akkor nem tudunk vele megbirkózni) és alapvetően mi a változáshoz való hozzáállásunk.

Az, ugyanis, hogy több ciklusváltás esik egy időre megmozdít minden életterületet és nem lesz lehetőségünk, a többségünk által preferált túlélési stratégiaként alkalmazva elvonulni és behúzódni egy életterület változatlanságába, hogy megvárjuk míg elvonul felettünk a vihar. Elnézve a Sárkány energiáit, ez nem is lehet cél 🙂 Inkább azt érdemes körbejárnunk, hogy mitől válhatnánk a saját sorunk alakítójává, azaz hogyan tudjuk kezdeményezni és nem elszenvedni a változásokat az életünkben.

Mert nincs szó arról, hogy nem tudnánk mit is kellene az életünkön alakítani, leggyakrabban inkább pontosan tudjuk, hogy mihez itt az ideje hozzányúlni. De valami miatt halogattuk, hogy nem most, és most sem, és még nem. Ez az év azt mondja, hogy most márpedig igen és vagy veled, vagy nélküled, de a változtatások meg fognak történni.

Ez persze érződhet eléggé ellentmondást nem tűrőnek, sőt kifejezetten erőszakosnak is, ugyanakkor érdemes azt is átgondolni, hogy valójában elég sokszor nem változtatunk addig, amíg nagyon nem muszáj, amíg elkerülhetetlenné nem válik. Ez természetesen részben félelemből is fakad és abból a kimondatlan feltételezésből, hogy ha valami  változik, akkor biztosan csak rosszabb lehet. Gyakran fel sem merül bennünk, hogy bármi ami jön az lehet jobb, mármint sokkal jobb is akár 🙂 mint a jelenlegi.

A másik nagyobb periódus, amit a változás érint a 10 éves időszak, mivel hogy ez a Yang Fával indul újra (ez az Öt Elem és a Yin és Yang figyelembevételével adja ki a 10-t). 10 év már elég nagy idő egy ember életében, hogy a visszatekintés érdekes perspektívákat adjon. Amikor ugyanis lezárul valami, akkor érdemes azt tudatosan le is zárni legyen szó egy évről, 5 évről, 10 évről, 20 évről – igen, ez most mind történik egyszerre. 

A 10 év az elemek teljes körforgását megadja, vagyis az erőkkel együtt haladva lehetőségünk van a teljes kört körbejárni. Az Öt Elem szempontjából minden az áramláson múlik, vagyis ha áramlás van, minden van, mert a többletet elvezeti, a hiányokat felölti. Néha az áramlás megakad, bár ha egészen egzakt akarok lenni, akkor úgy is mondhatnám hogy megakasztjuk, mert – néhány egészen ritka kivételtől eltekintve – mindig mi állunk bele a dolgokba. (És az áramlás témája önmagában is megérne egy hosszabb kifejtést.)

A teljes körforgás pedig pontosan az év fő témájával, a magasabb szintre emeléssel van szoros összefüggésben. Ez azt jelenti, hogy valamit körbejártam (megismertem, megtapasztaltam, megértettem, elmélyültem és intuitív szintre vittem), egy folyamat befejeződött és az új már más szinten tud elkezdődni. Mert valami mindig véget ér és valami mindig elkezdődik. 

A következő blogposztban tovább fogom folytatni az év kulcsgondolatait, mert idén annyi érdekes dolog van, hogy egy bejegyzésbe nem fért bele 😉 Ha nem szeretnél lemaradni róla, akkor érdemes feliratkoznod a hírlevelemre, mert abban ki szoktam küldeni az aktuális posztot, így kényelmesen az elektronikus postádban találod mindig a legfrissebb epizódot.