Kulcsgondolatok a Yin Víz Nyúl évről

Sokan sokfélét mondanak erről a Yin Víz Nyúl évről, én magam is több fórumon beszéltem már ennek különböző aspektusairól. (Volt egy négyrészes minisorozat a Mindennapi Metafizika podcasten éppúgy, mint az Ősi Pecsét hetedik évadának nyitó adásában, amiket mind meg tudtok hallgatni, hogyha az év energiája mélyebben érdekel benneteket.) Most a blog kereteiben néhány olyan kulcsgondolatot szeretnék megosztani, amikre mindenképpen érdemes figyelni ebben a nagyszerű lehetőségeket kínáló nyúl évben 🙂 Sőt, valójában egyedülálló módon idén először ebből egy egész éves sorozatot tervezek most, amiben is minden hónapban körbejárok egy, az év energiáival összhangban lévő fontos kérdést itt a blogon, és ennek kiegészítéseként a kéthetente érkező hírlevelekben kiegészítő témákkal vagy újabb mélységekkel, személyes élményekkel, megértéssel teszem teljessé ezt. Úgyhogy ha érdekel ez az utazás, vagy szívesen olvasnál az év témáiról akkor iratkozz fel mihamarabb 🙂 

Én egyébként rendszeresen szoktam mások éváttekintését is meghallgatni, mivel érdekel az a nézőpont, amivel ők közelítik meg az évet. Igazság szerint elég érdekes, hogy minden valamire való (mély és jó alapokkal rendelkező) rendszerrel ugyanazokra az irányvonalakra és következtetésekre lehet jutni. Miért van mégis az, hogy más és más dolgokat hallhattok különböző elemzésekben? Ami megjegyezném, hogy egyébként egyáltalán nem ellentmondó, ha a dolgok lényegiségét tekinted. A különbség abból adódik, hogy a nézőpontok és elemzők személyisége más, így más dolgokat tartanak fontosnak, más dolgot emelnek ki a számtalan dolog közül. Ezért összességében azt szoktam javallani, hogy ha egyszerű megoldásokra vágytok, válasszátok olyasvalaki megközelítését, akinek a szemléletmódja, világlátása és legfőképp értékei a tieitekhez közel állnak, így az értelmezése könnyen emészthető lesz. Később pedig érdemes nagyon más nézőpontokat is meghallgatni, mert mindegyik hozzáad, kiszélesíti és gazdagítja jelenlegi látásmódotokat.

Visszatérve az év energiáira, számomra néhány olyan kulcspont van csupán, amire mindenképpen felhívnám a figyelmet, ezek az önazonosság, a bizalom, a teremtés és a kiszámíthatatlanság

Az önazonosság az év egyik legfontosabb témája, ezért vissza-visszatér és segít értékelni vagy átértékelni a dolgainkat. Az első és persze legkézenfekvőbb kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy ki az az az én vagy ön, aminek az azonosságát kutatjuk. Ez a kérdés szinte egyidős az emberiséggel: ki vagyok én? Erről mindenképpen tervezek írni egy külön bejegyzést, mert annyira mély és széleskörű ez a téma, hogy – bár másik vallás – de megér egy misét mindenképp 🙂 Ami azonban rendkívül lényeges, hogy kérdésként felmerül, hogy mi alapján határozod meg önmagad, mik azok a dolgok, értékek, amik beépültek az énképedbe és már a részedet képezik és ezen továbbhaladva mitől leszel valójában önazonos? Még tovább bontva ezt a kérdéskört az évben továbbgondolhatjuk, hogy otthon egyedül vagyunk-e önmagunk vagy kint a világban is? Mitől függ ez? Az életvezetésünk tükröz-e minket, értem ezalatt a valódi értékeinket, tehát az ahogyan élünk önazonos-e?

A másik lényeges téma, a bizalom szintén idekapcsolódik. Mert vajon, mégha önazonosak is vagyunk, nem lehet-e hogy csak akkor engedjük meg ezt magunknak, hogyha egészen biztosak vagyunk benne, hogy ennek nincsenek “következményei”, így jelentősen lekorlátozva annak terét, hogy mikor és hogyan lehetünk önmagunk. 

A bizalom pedig sokoldalú történet. Mert nem csak arról szól, hogy bízol-e másokban, a világban, hanem arról is, hogy bízol-e önmagadban vagy van-e hited, bizalmad egy felsőbb hatalomban, valami nálad nagyobban. Bármelyik téren is sérült a bizalom, az mindenképpen kihat az egész életedre, mert a bizalom hiánya mindig erős kontrollt és védekező mechanizmusokat követel meg, amivel megvédhetem magam a világtól vagy netán, szükség esetén önmagamtól is. Abba már nem is megyek bele részletesen, hogy ez milyen belső világot eredményez, ahol folyamatos harcban állunk önmagunkkal… 

Így a bizalom témájával és azzal, hogy valójában hányadán is állunk vele, mindenképpen érdemes számot vetni és elkezdeni foglalkozni azzal a részével, ahol minket gátló, akadályozó hiányosságok vannak. Folyamatos védekezésben ugyanis sok mindent lehet, csak éppen élni, tapasztalni nem. A világ egy egyre szűkülő buborékká válik, hiszen az év harmadik nagy témája a kiszámíthatatlanság azt okozza majd, hogy egyre kevesebb dolgot tudunk majd szorosan az ellenőrzésünk alatt tartani, így ezt a működést követve kénytelenek leszünk a működés körét csökkenteni, mígnem úgy érezzük, hogy annyira szűk a tér, hogy már nem kapunk levegőt.

A kiszámíthatatlanság egyébként az emberek többsége számára az egyik legkevésbé könnyen emészthető koncepció, hiszen látszólag szöges ellentétben van az oly hőn áhított biztonsággal. Ám ilyenkor azt felejtjük el, hogy a biztonságunkat nem alapozhatjuk a dolgok változatlanságára egy olyan világban, amelynek egyetlen állandó törvényszerűsége a változás maga. Ennek eredményeként többnyire abban a helyzetben találjuk magunkat, ahol kétségbeesetten megpróbálunk össze- és egyben tartani olyan dolgokat, ami márpedig nagyon szét akarnak esni.

Kézenfekvő megoldás lehetne, hogy hagyjuk szétesni, aminek szét kell esnie és lesz, ami lesz, de mindannyian félünk, hogy mi történik, ha elveszítjük azt, ami számunkra a biztonságot, netán az önazonosságot jelentette, mert mondjuk olyan régóta van már velünk, bennünk, hogy már nem is emlékszünk milyen nélküle, így integráltuk és lényünk részének tekintjük.

A kiszámíthatatlanság másik aspektusa a “várd a váratlant” ismét a bizalom kérdésköréhez visz vissza, hiszen miért is félünk az ismeretlentől? Mert mi van, ha nem boldogulunk vele? Ez pedig nem más, mint az önmagunkba vetett bizalom hiánya. Amivel vissza is jutunk az önazonosság kérdésköréhez, mert hogyan bízhatnánk valamiben, amit nem “ismerünk” valamilyen szinten?

Végül, de nem utolsó sorban az idei évben is téma a teremtés (a Víz és Fa elem kapcsolata miatt, erről a Mindennapi Metafizika podcastben részleten esett szó). Elengedhetetlen azonban megérteni ezzel kapcsolatban, hogy minden egyes pillanatban teremtjük a valóságunkat, akár tudatosan akár ösztönösen-tudat alatt. Igazából minden döntésünk, minden cselekedetünk formálja és alakítja a valóságot. A kérdések, amik tehát újra és újra előkerülhet ebben a Yin Víz Nyúl évben ezekbe az irányokba mutatnak majd, hogy milyen valóságot is szeretnénk élni, milyen életet akarunk magunknak, és vajon a döntéseink és cselekedeteink ezt támogatják-e vagy akadályozzák, tükrözik-e a prioritásainkat és ha nem akkor mit mutatnak meg számunkra. Mik azok a dolgok, amik tényleg fontosak és mik azok, amiknek fontosnak kellene lenniük, de mégsem azok? Ezen kérdések mentén pedig újra tudjuk rendezni és szervezni a valóságot, hogy olyan életet teremtsünk, amilyet valóban élni szeretnénk.

Kép: kjpargeter Freepik