A harcművészeten innen és túl

Tavaly volt éppen 20 éve, hogy Shen Dao-zom. Azoknak akik nem ismerik, ez egy nyilvánvalóan méltatlanul kevéssé ismert, gyönyörűséges kung fu stílus, ebből is látszik, hogy alig-alig vagyok elfogult 🙂 Néhány éve megállapítottam, hogy valójában most már oly sok éve foglalkozom harcművészetekkel, hogy az életem folyását tekintve már több éve kung fuzom, mint nem 🙂 

Időről-időre azért felmerül bennem, hogy valójában milyen hálás vagyok a harcművészetekért, és mennyire más ember lennék, hogyha nem ezt az utat választom. Az életünkben vannak olyan pillanatok, amikor is valami fontosról döntünk és tudatában vagyunk annak is, hogy így történik, én kristálypillanatoknak hívom őket, mert mindegyikre a mai napig egészen kristálytisztán emlékszem. Tudom, hogy hol voltam és kikkel, tudom hogy mit gondoltam, mit éreztem, hogy mit viseltem vagy hogy milyen volt a levegő illata. Ilyen momentum volt az is, amikor megláttam Miskolcon azt a legelső Shaolinos plakátot. Egyszerre volt ismerős és idegen, éreztem a hívást, hogy ezt nekem látnom kell és így is történt, ennek jó 23 éve. 

Belegondolva mi mindent kaptam életem során a harcművészetektől, azt hiszem számomra az egyik legfontosabb és életvezetésem tekintetében legjelentékenyebb hatást az ott felépített önfegyelem és a kitartás jelenti. 

Az önfegyelem érdekes kérdés, főleg manapság, amikor is gyakran merül fel ellenvetésként, hogy “miért erőszakoljak magamra dolgokat?” Itt azonban van egy, egyébiránt nem aprócska félreértés, az önfegyelemnek ugyanis semmi köze ahhoz, hogy ráerőltetek-e magamra valamit vagy sem. Számomra az önfegyelem (és a kitartás, ha már itt tartunk) arról szól, hogy valamit választottam és afelé maximálisan elköteleztem magam, akkor is, amikor éppen kényelmetlen, akkor is, amikor inkább bekuckóznék valahova, ahelyett hogy elmegyek, a harcművészetek tematikájánál maradva edzeni és gyakorolni. 

Ez, mint ahogy az gyakorta megesik, természetesen azzal is összefügg, hogy milyen – egyébként jobbára eléggé téves – elképzeléseink és előfeltevéseink vannak arról, hogy mit jelent elköteleződni. Ahogy erről az emberekkel beszélgetek (ez a másik hobbim a korábban már említett önfejlesztésről és szellemi útról folytatott beszélgetések mellett 🙂 ) sokszor felmerül az a koncepció, hogy ha valamit választok, akkor azt 100%-ban folyton folyvást szeretnem KELL és nem fordulhat elő olyan pillanat, amikor nincs kedvem, meginognék, kétségeim vagy kérdéseim lennének. 

Él bennünk ugyanis egy erős idealizálás nagyon sok mindennel, ami azt sugallja számunkra, hogy a dolgoknak hogyan KELLENE lenniük, viszont általánosságban, de ebben a témában pedig kifejezetten az a tapasztalatom, hogy ez egyáltalán nem így van 🙂 Vannak olyan napok, amikor össze kell szedni magam, mert az élet történik és én fejben, vagy testben nem ott vagyok, ahol az adott dolgot meg tudom csinálni. Ebből nem vonok le utána messzemenő következtetéseket, hogy ha most nem volt kedvem edzeni menni éppen, akkor “jajistenemmilesz a kung fu karrieremmel?”. Pontosan azért nem, mert minden változik és minden mindig változásban van, ezért nem várhatom, és ennyi év harcművészettel a hátam mögött nem is várom magamtól, hogy mindig ugyanúgy “teljesítsek”, de tanítani is ezen elvek mentén szoktam. Edzésen gyakran hallják tőlem a tanítványaim egy-egy erősítő gyakorlat során, hogy amikor jól megy az adott gyakorlat, akkor az izmaink és a képességeink fejlődnek, amikor pedig nem megy annyira jól (és küzdelem van), akkor a jellemünk.

Ugyanakkor mindez feltételez jó adag önismeretet, és egyensúlyra való törekvést is, hiszen végeredményben ezek fogják szavatolni azt, hogy tényleg ne történjen erőltetés. Ismerem magam, a képességeim, a lehetőségeim, figyelembe veszem az időszak adottságait, valamint fizikai- érzelmi és mentális- állapotomat és mindezek egymásra hatását is, s mindezek együtt határozzák meg, hogy hogyan edzek, gyakorlok vagy élem az életem.

A kitartásról viszont alig szóltam néhány szót, pedig kulcsfontosságúnak találom, így erről a következő bejegyzésben osztok meg néhány, számomra lényeges gondolatot 🙂

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#6aa0ba;padding:15px; border-radius:5px”]