Lehet-e jó döntés a boldogtalanság?

Legutóbb arról írtam, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem változunk még akkor sem, amikor már felvállaltuk, hogy életünk irányítása a mi kezünkben van, hogyan hat a tudatosság minderre és mi történik a mágikus szőnyegünk alá söpört dolgokkal. 

Abban az esetben viszont amikor egy olyan komoly választás zajlik, amikor is a boldogtalanság mellett döntünk akár az egész életünkre vonatkozóan, amikor esélyünk sincs, mert nem olyan életet élünk, ami minket boldoggá tehetne, az a legkevesebb, amit magunkért megtehetünk, hogy legalább tudatosan hozzuk meg a döntést. Így merült fel az igen jogos kérdés, hogy miért döntene tudatosan bárki a boldogtalanság mellett?

Igazából ennek is könnyen érthető, elég logikus és jól értelmezhető magyarázata van, ha egy kicsit nagyobb távlatból nézünk rá a dolgokra. Amikor először megtapasztaljuk a valós tudatosságot, akkor nagyon sok mindenre rálátást nyerünk az életünkben, arra ami van, úgy ahogy az van. Ez számtalan nem várt pozitív és negatív hatással is jár, mert előkerülnek az említett mágikus szőnyeg alatt rejtegetett dolgaink. Ám szélsőséges esetben azt realizálhatjuk, hogy a jelenlegi életünk nagyon távol áll mindattól, ami boldoggá tehetne minket. És természetesen minden, ami adott pillanatban az életünkben van, ezekre az alapokra épül. Ezek tartják egyben a jelenlegi életünket. 

Ez azt is jelenti, hogy a változás, akár a legapróbb is, azzal a veszéllyel járhat, hogy alapjaiban rázza meg a világunkat, netán össze is omolhat az egész életünk… Kiderülhet, hogy másik munkára vágyunk, mert mindig is utáltuk azt, amivel évek óta foglalkozunk és csak a pénz vagy a családi elvárás miatt csináljuk. Rájöhetünk, hogy máshol, netán máshogyan szeretnénk élni, mert a jelenlegi életterünk és lehetőségeink nem támogatnak minket. És felismerhetjük azt is hogy olyan kapcsolataink vannak, amik nem annak vagy ahhoz szólnak akik valójában vagyunk, hanem pusztán egy szerephez vagy imidzshez kapcsolódnak. Ez pedig olyan tapasztalat, amitől a legtöbben zsigerileg rettegünk, mert lehetetlen választás elé állít minket: vagy felforgatjuk az egész életünket és elkezdünk másfajta döntéseket meghozni, vagy elfogadjuk a boldogtalanságot hátralévő életünkre. 

Bár a helyzet azt sugallaná, mégsincsen egyértelmű  “jó” döntés ebben a helyzetben, mindenkinek magának kell megválasztania, hogy hogyan szeretne élni és számára mik az elfogadható körülmények. Mindez azonban teljesen rendben van, amennyiben egy tudatosan meghozott döntésről van szó, és arra is érdemes emlékezni, hogy bármit is választottunk egy adott pillanatban idővel felülvizsgálhatjuk a döntésünket, mert mi is változunk, a helyzet is változik és ami egyszer a legkedvezőbb döntésnek tűnt idővel már nem szükségszerűen az.

Kép Rolands VarsbergsUnsplash