Komfortzóna kételyek

Sokszor hallhatjátok tőlem különböző összefüggésekben, hogy a megoldás, amit kerestek bizony a komfortzónán kívül van, többek közt azért is, mert ha azon belül lenne, akkor nem kérdés, hogy már megtaláltátok volna 🙂 Fontos azonban megjegyezni, hogy itt nem ér véget a történet, mert ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy random és főként egyfolytában legyünk kint a komfortunkból. Nem azt jelenti, hogy lépten-nyomon hozzunk magunkat kellemetlen helyzetbe és azt főként nem, hogy ne legyen egy perc nyugtunk se és sosem érezhessük magunkat biztonságban, vagy legalábbis akkor nem, amennyiben meg akarjuk oldani a felmerülő problémákat és úgy akarjuk érezni, hogy az életünk tart valamerre, hogy megvan a haladás érzése. 

Azonban mindez eleve téves feltételezésekből indul ki. Egyrészt abból, hogy az a dolgunk hogy megoldjuk az összes problémánkat. Aki foglalkozott valaha ilyesmivel az tudja, hogy amint megoldott egyet az egyik életterületen jobbára felüti a fejét a következő egy másikon. Rengeteg remek mondásunk is van ennek alátámasztására, például “a baj nem jár egyedül” és társai. Ugyanakkor ha jobban belegondoltok kevés a valószínűsége, hogy pusztán azért vagyunk itt, hogy problémákat oldjunk meg. Tévedés ne essék, én nem azt mondom, hogy nem foglalkozzunk velük, hanem azt, hogy ne csak ezzel. 

A másik téves feltételezés ezzel kapcsolatban határozott összefüggésben az előző ponttal az, hogy az a kiindulási alap, hogy ennek egyszer vége lesz. Hogy eljön az a pont az életünkben, amikor minden problémánkat megoldottuk és akkor majd hátradőlhetünk és készen vagyunk. Nos, ez esetben rossz hírem van, mert ez a világ nem az a világ, ahol ez létrejöhet. Valójában nem is ez a cél 🙂

Viszont ha képesek vagyunk félretenni a fenti két elképzelést, akkor szokás szerint teljesen új lehetőségek nyílnak meg. Amikor nem csak azzal foglalkozunk, ami elromolhat, nem csak azzal, ami nem működik akkor nem fenyeget annak a veszélye hogy kiégjünk abban, hogy egyik problémát oldjuk meg a másik után és ennek sosincs vége, mert mindig lesz még egy. Mindemellett amikor azzal foglalkozunk mi minden alakulhat rosszul, akkor elfelejtjük, hogy mi minden alakulhat jól, ez pedig nagyon egyoldalúvá teszi a megélésünket erről az Univerzumról.

Visszatérve azonban a komfortzónához igazából van olyan eset is, amikor a komfortzónából való kilépés egyáltalán nem is segít. Nyilván kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan lehetséges ez, ha eddig látszólag mindenre ez volt a megoldás. Ezért erről fogok írni a következő blogbejegyzésemben 🙂

Kép: Teal Swan facebook oldal