Öt Elem Életvezetés konzultáció

Mi is az Öt Elem?

Az Öt Változási Állapot (továbbiakban Öt Elem az egyszerűség kedvéért) olyan komplex rendszer, mely átszövi az élet minden területét, kozmológiai szempontból viszont tekinthetjük úgy, hogy mindent ez alkot a világban: tárgyakat, élőlényeket, érzelmeket, időjárást, … 

Valójában érdemes az Öt Elemről úgy gondolkodunk, mint az egy energia különféle minőségeire, állapotaira, s ezáltal könnyen megérthető egymástól való függőségük, hiszen önmagukban nem – csak egymás viszonlyatában értelmezhetőek. Legkézenfekvőbb megnyilvánulása számunkra az évszakok változékonyságában tapasztalható, ahogy a tavaszt (Fa Elem) a nyár (Tűz Elem) követi, majd a nyárutó (Föld Elme) következik mielőtt beköszönt az Ősz (Fém elem) és végül a Tél (Víz Elem). Ez a körforgás a természetes, egymást tápláló körforgás jellemzője, de értelemszerűen megvan a szabályzó viszonyulás is és ezen felül még néhány egymásra ható egyéb működés. 

Az egyén tekintetében ez egy személyes, születési időponttól függő képlet formájában jelenik meg, mely az alapvető tendenciáinkat tartalmazza. Ezen változtathat az, hogy hogyan éljünk az életünket, milyen környezetben, társaságban és elfoglaltságokkal töltjük időnk jelentős részét. Ugyanakkor a személyes képlet képes iránymutatást adni arra, hogy jellemzően melyek azok a területek, hozzáállások, ahol az energia áramlása elakadhat, így jó eséllyel problémaként fogjuk ezt megélni. És ezek után rendkívül gyakorlatias módon arra is rávezet minket, hogy milyen lehetőségeink vannak ezen elakadások feloldására és a problematikus pontok kezelésére.

Miben segíthet?

Mivel az Öt Elem rendszere alapvetően az áramlásról szól, tehát akkor vagyunk harmóniában, amikor szabadon és akadálytalanul mozgásban van az energiánk, így abban tud minket támogatni, hogy képesek legyünk rálátni arra hogyan működünk jelenleg, melyek a tipikus elakadási pontjaink és segít tudatos életvezetést kialakítani, természetesen a céljaink függvényében. Gyakorlatilag ez három egyszerű lépésből áll: először is ismerjük meg kik vagyunk mi, mik az alapvető adottságaink és minőségeink. Ezután az önmagunkkal való harmónia kialakítását célozza meg, azaz hogyan leszünk rendben önmagunkkal, ez azt jelenti, hogy otthon, egyedül, amennyiben környezeti befolyás nem ér minket boldogok és elégedettek vagyunk. Végül pedig a világgal való harmónia következik azok számára, akik a nagyvilágban is szeretnének jól elboldogulni. Bár azt nem állíthatom egyértelműen, hogy ez így fontossági sorrend is, mert ez nagyban függ attól, hogy kinek mik a prioritásai, annyi azonban bizonyos, hogy ha az alapok nincsenek meg, azaz nem tudom ki vagyok, nehézségekbe ütközhet a ráépülő másik két szint megvalósítása.